Canada camper vakantie - alles wat je moet weten over campervakanties in Canada!

Canada camper vakantie | camper huren | reisvoorbereiding | onze tips | reisinformatie | het weer | links

Reisvoorbereiding voor een campervakantie in Canada

Een goede voorbereiding is essentieel voor iedere reis. Als je een zonvakantie naar Spanje boekt waarbij de vlucht, de transfers en de accommodatie inbegrepen is, dan kun je bij wijze van spreke met je verstand op nul wat zomerse kleding en een tandenborstel inpakken en naar de luchthaven vertrekken. In het geval van een rondreis door Canada komt er wat meer bij kijken. Op deze pagina proberen we zoveel mogelijk tips te geven over wat je thuis al voor kunt (en soms moet) bereiden voor je je vakantie naar Canada boekt en vervolgens maakt. Vergeet vooral niet om het actuele Canada reisadvies te bekijken voor je je reis boekt.

Canada bezienswaardigheden

In Canada is er enorm veel te zien en te beleven.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Canada en verschillende bestemmingen in Canada op een rijtje gezet:
Canada bezienswaardigheden top 10

Stappenplan

Hieronder hebben we een stappenplan beschreven van hoe wij denken dat je reisvoorbereiding zou 'moeten' zijn. Belangrijk is dat je er tijdig mee begint, zeker als je in het hoogseizoen met de camper door Canada gaat reizen. Vanwege de drukte kun je er dan bijna niet omheen om alvast wat reserveringen te maken.

Mocht je volledig op de bonnefooi willen gaan reizen dan heb je voldoende aan stap 1 en 2. Je hoeft dan niet meer te weten dan waar je begint, waar je eindigt en hoeveel dagen je hebt om van het beginpunt naar het eindpunt te reizen. Je zult waarschijnlijk wel een globale route kiezen, maar kunt je laten leiden door de reis zelf. Zo kun je ervoor kiezen om ergens een dag langer te blijven of om ineens een stukje anders te rijden. In het hoogseizoen (juli en augustus) is dit voor de drukkere gebieden in British Columbia en Alberta af te raden, omdat je er dan bijna niet aan ontkomt om vooraf een paar overnachtingsplekken vast te leggen.

Stap 1: bepaal waar je je route wilt gaan rijden

Het lijkt een vrij simpele vraag, maar je zult eerst moeten kijken welke route je wilt gaan rijden. Dat begint met de keuze voor een bepaalde regio, waarna je eerst grofweg je route uitzet. Dat kan op basis van routes die anderen gereden hebben, op basis van routes uit reisgidsen of van camperverhuurders of je kunt zelf op een landkaart kijken hoe je globaal zou willen rijden. Dat kan op een landkaart van Canada, maar beter is om kaarten van een provincies te werken die op grotere schaal getekend zijn. Hierdoor zie je meer details en is de kans kleiner dat je de afstanden onderschat. Als je een kaart hebt met een schaal van 1 op 4 miljoen dan is één centimeter op de kaart 40 kilometer in het echt. Het beste heb je een goede wegenkaart met een schaal Met stickertjes kun je markeren waar je een beetje in welke volgorde naartoe wilt rijden. Later verfijn je dit.

Stap 2: kies je vertrek- en aankomstpunt

Ook deze vraag lijkt zo simpel, maar je moet vooraf bepalen van waaruit je vertrekt met de camper en waar je weer aankomt. Wil je graag rechtstreeks vliegen, kijk dan op welke luchthavens er vanuit Nederland (of België of een Duitse grensluchthaven) rechtstreeks gevlogen wordt. Zo vliegt KLM op redelijk wat Canadese steden zoals Vancouver, Calgary, Toronto, Québec en Halifax. Een deel van de Canadese bestemmingen bereik je met 1 transfer. Ook de Canadese luchtvaartmaatschappij Air Transat biedt een aantal vluchten tussen Amsterdam en Canadese luchthavens aan.

Je kunt ervoor kiezen om een rondje te maken. Je begin- en eindpunt zijn dan hetzelfde. Je kunt dan een retourticket naar en vanaf dezelfde luchthaven kopen en levert de camper op dezelfde plek in waar je hm opgehaald hebt. Er zijn ook verhuurders die de mogelijkheid aanbieden om een zogenaamde 'one-way rental' te boeken. Je haalt hierbij de camper op de ene plek op en levert hem elders weer in. Vaak geldt hiervoor een vaste one-way toeslag.

Stap 3: de route verfijnen

Zorg dat je vooraf inventariseert welke plekken en bezienswaardigheden je wilt gaan bezoeken, hoeveel tijd je daarvoor uit wilt trekken en wat de onderlinge afstanden en reistijden zijn. Kijk ook waar de campings en campgrounds liggen. Hoewel je met een camper even hard mag rijden als met een personenauto, ben je in de regel wel wat trager. Bij een camper hoort immers geen sportieve rijstijl. Je moet dus niet onderschatten hoeveel tijd je kwijt zult zijn om bepaalde routes af te leggen. Houd er ook zeker rekening mee dat je onderweg tijd kwijt zult zijn om van het uitzicht te genieten vanaf een parkeerplaats of om eventueel inkopen te doen. Als er al campingwinkels zijn dan is het aanbod vaak zeer beperkt. Voor verse producten zoals vlees, vis en groente ben je meestal aangewezen op de supermarkten die je onderweg tegenkomt.

Een goede manier om de route te verfijnen is door de afstanden en reistijden te bekijken in bijvoorbeeld Google Maps. Hierin kun je van punt naar punt berekenen hoeveel kilometer het is en hoelang je er naar schatting over doet. Op basis hiervan kun je in een tekst-document een route gaan samenstellen. Kijk vooraf ook wat voor overnachtingsmogelijkheden er zijn en probeer dat soort plekken mee te pakken binnen de routes. Soms kom je wel honderd kilometer lang geen plek tegen waar je met je RV (camper) kunt staan. Dat ontdek je op het moment dat je gaat zoeken naar overnachtingsplekken in een zoekmachine zoals Google.

Stap 4: wat wil je gaan bezoeken?

Voordat je je definitieve route bepaalt moet je ook kijken wat je binnen je route wilt gaan bezoeken en ondernemen. Alles wat je gaat doen onderweg kost tijd en die tijd zul je enigszins in moeten calculeren. Je moet rekening houden met openingstijden en met het feit dat je op sommige plekken een reservering zult moeten hebben. Een wandeling van tien kilometer kost je minstens twee uur, een walvistocht kost je waarschijnlijk een uurtje of zes en een paar uur een 'hot spring' bezoeken kost ook ruimte binnen je schema. Probeer daarom vooraf een beetje in kaart te hebben wat je waar wilt bezoeken. Dat hoeft niet altijd exact vooraf bepaald te worden, maar plan bijvoorbeeld een volle of een halve dag in een bepaalde zone in en kijk ter plaatse hoe je het uiteindelijk invult.

Stap 5: maak je planning

Op basis van alle gegevens die je verzamelt hebt kun je je planning rond maken. Zorg ervoor dat je op sommige plekken speling hebt. Zo zou het zonde zijn als je door slecht weer één van de hoogtepunten moet gaan missen terwijl dit een dag later wel zou kunnen als je wat ruimte in je schema zou hebben. Zit je buiten het hoogseizoen dan is dit gemakkelijker, maar ook in het hoogseizoen moet je wat lucht creëren in je schema. Zo hebben wij tijdens onze eerste camperreis door het westen van Canada Mount Robson niet zien liggen vanwege een dik pak laaghangende bewolking en hebben we de Icefields Parkway grotendeels met zwaar bewolkt weer ervaren. Hier hadden we achteraf graag een dagje extra voor uitgetrokken.

Stap 6: reserveer een deel van de campings

Het is sowieso handig om de eerste campingovernachting alvast vast te leggen. Op die manier hoef je de eerste dag niet direct op zoek te gaan naar een overnachtingplaats. Zorg ervoor dat die eerste camping niet direct te ver weg ligt. Grote kans dat je nog bezig bent de jetlag en de vermoeiende vliegreis te verwerken. Je moet de eerste nacht na aankomst in Canada sowieso in een hotel overnachten. Je mag na aankomst van een intercontinentale vlucht niet dezelfde dag nog op pad met een camper. Die eerste nacht zul je dus in een hotel, motel of appartement door moeten brengen.

Hetzelfde geldt voor de laatste nacht in Canada. Als de camperhuur stopt op dezelfde dag dat je naar huis vliegt, dan zul je de ochtend van de terugvlucht de camper in gaan leveren. Het is dan erg handig als je niet te ver van het inleverpunt overnacht. Omdat dit vaak in of bij een grote stad is, kan het aantal campings in de buurt beperkt zijn. Als je toch vooraf al weet waar je deze laatste nacht wilt gaan doorbrengen dan kun je het beste het zekere voor het onzekere nemen en vooraf reserveren.

Als je in het hoogseizoen reist dan is vooraf reserveren van in ieder geval een aantal campings absoluut aan te bevelen. In de maanden juli en augustus is het druk tot zeer druk op de meeste campings. Dat geldt vooral voor de populaire toeristische gebieden. Zo is het in de nationale parken Banff en Jasper erg druk in de zomermaanden. Het aantal kampeerplekken is beperkt en zeker als je een plaats wilt met water en elektra dan ontkom je er bijna niet aan om tijdig te reserveren. Houd ook rekening met nationale en regionale feestdagen. Zo is het weekend rondom de eerste maandag in augustus erg druk op veel plekken vanwege een feestdag op de eerste maandag van augustus. In Alberta is het dan Heritage Day, in Ontario is het August Civic Public Holiday en in British Columbia is het British Columbia Day. Dit weekend wordt door veel Canadezen gebruikt als lang weekend, waardoor veel campings volzet zijn deze dagen. Vooraf reserveren is dan bijna een must.

Zorg voor geldige documenten en je eTA

Het lijkt zo simpel, maar toch gebeurt het weleens dat er mensen door een verlopen paspoort niet af kunnen reizen naar hun vakantiebestemming. Controleer daarom tijdig of de paspoorten van alle deelnemende reizigers nog geldig zijn op het moment dat de Canada vakantie begint. Zonder geldig paspoort kom je Canada niet binnen. Als houder van een Nederlands paspoort heb je geen visum nodig, maar krijg je een inreisvisum in je paspoort gestempeld bij aankomst in Canada.

Mocht je vanaf 15 maart 2016 naar Canada reizen, dan heb je een Electronic Travel Authorization (eTA) nodig. Deze elektronische toestemming moet je vooraf regelen. Een verstrekte eTA is vijf jaar geldig en je mag binnen deze vijf jaar meerdere keren Canada binnen op dezelfde eTA. De toelating is dus een zogenaamde 'multiple entry' toelating. Via www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp kun je je ETA Canada aanvragen. Naast een geldig paspoort heb je een geldig e-mailadres nodig en voor de betaling moet je een creditcard hebben. Wacht niet tot het laatste moment met het aanvragen van een eTA omdat er tijd nodig is om deze te verwerken. Het beste vraag je hem al aan op het moment dat je weet dat je naar Canada gaat reizen. Op die manier kun je het nooit vergeten.

Omdat je een camper gaat besturen is een geldig rijbewijs natuurlijk ook een must. Zonder een geldig autorijbewijs krijg je de camper niet mee. Check daarom ook voor vertrek of je rijbewijs nog geldig is. Een internationaal rijbewijs is overigens niet nodig. Er wordt door sommigen geadviseerd om voor de zekerheid wel een internationaal rijbewijs aan te schaffen. Wij hebben dit zelf niet gedaan en er is niet naar gevraagd toen we de camper ophaalden.

Ga je ook naar de Verenigde Staten?

Ben je van plan om tijdens de vakantie ook naar de Verenigde Staten te reizen? Regel dan ook je ESTA vooraf. Dit is de elektronische toelating om de V.S. binnen te mogen. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de Canadese eTA: je hebt een geldig Nederlands paspoort nodig, moet de ESTA vooraf online geregeld hebben en je hebt een geldig e-mailadres en een creditcard nodig om de ESTA aan te vragen. Voor de ESTA staat een minimale aanvraagtermijn van drie dagen voor aankomst in de Verenigde Staten. Op het moment dat je je ESTA pas in de laatste 72 uur voor aankomst in Amerika aanvraagt dan bestaat de kans dat de toestemming niet op tijd binnen is. In de meeste gevallen heb je binnen een uur de toelating in de mailbox zitten, maar er kunnen storingen in het systeem zijn waardoor het langer duurt. Een ESTA vraag je hier aan.

Koop je reisbenodigdheden

Mogelijk dat je een aantal spullen nodig hebt voor deze vakantie die je nog niet had of die aan vervanging toe waren. Probeer je hierbij te beperken tot de essentiële zaken, want alles wat je koopt neemt ruimte in je bagage in en zorgt voor gewicht. Voorkom dat je zaken mee gaat nemen die je beter in Canada koopt of die bij de uitrusting van je camper zitten.

De volgende zaken kunnen in veel gevallen van pas komen:

• Een goede reisapotheek. Kijk goed of het nog compleet is en of de medicijnen nog binnen de houdbaarheidsdatum vallen.
• Een tekenpincet. In Canada komen veel teken voor en het leven in de natuur zorgt ervoor dat je als mens een gemakkelijke prooi bent voor deze bloedzuigende krengen. Zeker omdat teken ziektes over kunnen brengen is het correct verwijderen van een teek na ontdekking van belang. Hiervoor maak je het beste gebruik van een tekenpincet, zodat je de teek op de juiste wijze kunt verwijderen.
• Eén of meerdere reisstekker(s). Het stroomnetwerk in Canada werkt op 110 Volt en heeft afwijkende stekkers en stopcontacten. Je hebt voor de Europese stekkers adapters of reisstekkers nodig om ze te kunnen gebruiken in Canada.
• Een reisoplader voor mobiele telefoons zorgt ervoor dat je je telefoon onderweg op kunt laden via de 12 volts aansluiting in het dashboard van de camper. Op die manier voorkom je dat je onderweg met een lege telefoon komt te staan.
• Ben je van plan om flinke stukken te gaan wandelen? Dan zijn goede wandelschoenen niet overbodig. Ze beschermen je tegen allerlei blessures en ongelukjes. Vergeet niet dat wandelen in de ruige natuur ander schoeisel verlangt dan een middagje winkelen in Antwerpen of Amsterdam. Vergeet ook niet om voor de kinderen goede wandelschoenen mee te nemen.
• Neem een zaklantaarn mee. Er zijn heel veel situaties te bedenken waarbij je blij zou zijn dat je een zaklamp bij de hand zou hebben. Tegenwoordig heb je hele kleine zaklampen die je via USB op kunt laden. Deze hebben soms een nog betere lichtopbrengst dan de conventionele grotere zaklantaarns die op batterijen werken. Ze zijn vaak wel een stuk duurder in aanschaf.

Regel je bankzaken

Omdat bij Nederlandse banken het betaalprofiel tegenwoordig meestal standaard op 'Europa' staan moet je je bankprofiel tijdelijk wijzigen naar 'wereld'. Anders kun je met je bankpas geen geld opnemen bij de geldautomaten in Canada. Pak hierbij als begindatum de dag van aankomst in Canada en als einddatum een paar dagen na vertrek in Canada. Hierdoor voorkom je dat je bij een onverwacht langer verblijf in Canada geen geld meer op kunt nemen.

Zorg er ook voor dat je een creditcard hebt met voldoende bestedingsruimte. Hiermee kun je borg staan bij het afhalen van de camper, campingovernachtingen reserveren en betalen en natuurlijk ook betalingen doen in Canada. Een bestedingslimiet van tenminste enkele duizenden euro's is zeker aan te raden. Wij nemen zelf altijd een tweede creditcard mee voor het geval dat we de eerste kwijtraken of hij om wat voor reden dan ook geblokkeerd raakt.

Regel je verzekeringen

Zonder een goede reisverzekering naar Canada reizen is eigenlijk onverantwoord. De kosten voor medische zorg liggen daar op een enorm hoog niveau. Zo meldden wij ons bij een eerste hulppost omdat onze jongste dochter zich in haar been gesneden had met een Zwitsers zakmes. We twijfelden of de snee gehecht diende te worden. Daarom zijn we voor de zekerheid op zoek gegaan naar een dokterspost. Toen we met onze dochter aan de balie stonden werd er naar een bordje gewezen dat het consult voor niet-Canadezen iets van 700 dollar zou kosten. Dat kwam op dat moment neer op ongeveer 500 euro om alleen maar eventjes een blik te werken op de wond. De dame achter de balie zei "Maar jullie zijn daar toch voor verzekerd?". Omdat we beseffen dat dit soort declaraties er uiteindelijk voor zorgen dat de premies alleen maar duurder worden hebben we gezegd dat we eigenlijk alleen maar even een snelle blik wilden en dit soort bedragen belachelijk vinden. De medisch opgeleide baliemedewerkster heeft daarom zelf maar even snel een blik geworpen op de wond en zij dat ontsmetten en hechtpleisters afdoende zouden moeten zijn. Dat bleek achteraf ook wel want de wond is mooi genezen. We hebben de dertig dollar aan materialen voor eigen rekening genomen en de verzekering veel geld bespaard.

Dat het anders af kan lopen werd hierdoor wel duidelijk. Mocht je medische hulp nodig hebben dan kunnen de behandelrekeningen flink oplopen. Met een goede reisverzekering (werelddekking) kun je jezelf een hoop financiële ellende besparen. Dit geldt vooral voor het geval dat repatriëring nodig is. De kosten hiervan gaan al snel richting de tienduizenden euro's.

Let bij het afsluiten van een reisverzekering vooral ook op de hoogte van de wettelijke aansprakelijkheid. Voor Canada en de Verenigde Staten is vanwege de claimcultuur een hoge dekking aan te raden.

Ben je een ervaren kampeerder?

Als je een ervaren kampeerder bent dan zijn er waarschijnlijk weinig tips die wij kunnen geven. Voor mensen voor wie het kamperen weinig geheimen telt zijn veel zaken rondom campers en kamperen gesneden koek. Toch zijn er wel wat zaken die mogelijk wat afwijken van wat je in Nederland of elders in Europa gewend bent. Zo hebben veel Canadese campings zogenaamde 'full hookup' plaatsen waarbij je op je eigen staanplaats water en elektra hebt, maar ook vuil water direct kunt lozen. Meer hierover lees je op de pagina 'onze tips'.

Handige links

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Canada:
bijzondere plaatsen in Canada
de mooiste dorpjes in Canada
informatie over steden in Canada
Canada informatie
Canada informatie
Canada informatie
Canada weer & klimaat

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy