Canada camper vakantie - alles wat je moet weten over campervakanties in Canada!

Canada camper vakantie | camper huren | reisvoorbereiding | onze tips | reisinformatie | het weer | links

Camper huren in Canada

Als je een campervakantie in Canada wilt gaan vieren dan ontkom je er bijna niet aan om een camper te huren. Een heel klein percentage van de Nederlandse en Belgische toeristen kan een camper lenen van een familielid, vriend of kennis die in canada woont, maar dat aantal is te verwaarlozen. De vraag is waar je het beste een camper kunt huren, wanneer je dat het beste doet, wat het kost en waar je allemaal rekening mee moet houden als je een camper huurt. Wij hopen met de informatie op deze pagina veel vragen alvast te kunnen beantwoorden.

Canada bezienswaardigheden

In Canada is er enorm veel te zien en te beleven.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Canada en verschillende bestemmingen in Canada op een rijtje gezet:
Canada bezienswaardigheden top 10

Wat voor camper ga je huren?

In Canada heb je campers in vele soorten en maten. Daarnaast zijn er verschillen in wat er wel en niet inbegrepen is in de huurprijs. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Je zult daarom goed moeten kijken naar wat je wilt en op basis van deze wensen proberen een goede keuze te maken. Realiseer je goed dat als je een specifiek campertype wenst te huren dat je dan tijdig moet reserveren. Dat geldt vooral als je in de maanden juli en augustus op pad wilt gaan. Er zijn ook verhuurders die een zogenaamde 'Run of Fleet' verhuur aanbieden. Hierbij weet je vooraf niet wat je krijgt, maar krijg je een camper mee op basis van de beschikbaarheid op dat moment. Deze mogelijkheid bespaart geld ten opzichte van een vast type reserveren.

Waar de meeste Europese campers ophouden bij een lengte van zeven tot acht meter, daar zie je in Canada zelfs campers tot een meter of tien rijden. Het leuke is dat je in Canada zelfs de hele grote campers mag rijden als je een standaard B-rijbewijs hebt. Vraag je wel af of een grote camper handig en/of noodzakelijk is. Meer lengte betekent ook meer gewicht, dus hogere brandstofkosten. Daarnaast worden de campers ook minder wendbaar naarmate ze langer worden.

Hieronder zetten we een aantal keuzes op een rijtje die je mee moeten nemen in je afweging.

Diesel of benzine?
Het gros van de campers in Canada rijdt op benzine. Een deel rijdt op diesel, wat als voordeel met zich meebrengt dat de motor aanzienlijk zuiniger is dan een benzinemotor. Hierdoor bespaar je brandstof en brandstofkosten. Als je kijkt naar de prijs per liter dan is er in Canada weinig verschil tussen diesel en benzine.

Grootte
Je kunt campers huren met een grootte van 17 tot 34 feet. Dat is pakweg vijf tot bijna elf meter. Meer lengte betekent vaak ook meer ruimte (afhankelijk van het type), maar ook meer gewicht en een hoger brandstofverbruik. Ook is het lastiger manoeuvreren naarmate de camper langer wordt. Wij zouden daarom aan willen raden om de camper te beperken tot een lengte die je echt nodig hebt. Extra lengte betekent vaak ook een hogere huurprijs!
Wil je een naar Europese begrippen 'normale' camper huren dan moet je je focussen op de 22 tot 26 feet modellen.

Soort
Er zijn verschillende soorten campers die je kunt huren. Dat begint met normale busjes die omgebouwd zijn tot een plek waarin je kunt slapen, maar waar verder geen voorzieningen in zitten. Ideaal voor wie alleen maar een slaapplek nodig heeft en zo mobiel mogelijk wilt zijn. Het handzame formaat zorgt ervoor dat je ook op normale parkeerplaatsen kunt staan. Je bent voor water, toilet en douche aangewezen op de voorzieningen op campings.
De volgende soort zijn de omgebouwde grotere Mercedes-bussen. Hierin kun je slapen, maar is er meestal ook plek om te koken en is er een gecombineerd toilet/douche aanwezig. Deze 'Mercedes-Benz Diesel Van' is geschikt voor twee volwassenen.
De meest voorkomende soort camper is degene met een tweepersoonscabine en daarachter een ruimte waarin alle voorzieningen zitten. Je hebt deze in verschillende lengtes en samenstellingen. Een groot deel heeft een slaapruimte boven de cabine. Deze is eigenlijk alleen maar geschikt voor kinderen. De grootste varianten zijn eigenlijk omgebouwde bussen. Hierbij zit je hoger en is er geen slaapruimte boven de cabine, maar zijn er meestal wel zes volledige slaapplaatsen in het leefgedeelte te vinden.
Een soort die door Europeanen wat minder vaak gehuurd worden zijn de Truck Camper. Dit is een truck die een dubbele cabine heeft en daarachter het leefgedeelte. Dit leefdeel is niet toegankelijk vanuit de cabine. Deze campers hebben over het algemeen een ruim bed in de cabover (het deel boven de cabine). Een variant hierop is een Fifth Wheel RV. Dit is een pick-up truck met dubbele cabine waar een caravan overheen hangt. Deze kun je loskoppelen waarna je met de pick-up truck gewoon rond kunt rijden. Dit soort combinaties beginnen met een lengte van 26 feet en kunnen gehuurd worden tot maar liefst 32 feet. In verhouding tot 'gewone' campers zijn deze combinaties vaak wel wat duurder.

Indeling
Er zijn behalve de verschillende soorten en maten heel wat indelingen mogelijk. Het is geen doen om hier alles te beschrijven, want er rijden misschien wel honderden soorten campers rond in Canada. Waar je voor jezelf op moet letten is hoe je de slaapplaatsen wilt hebben. Wil je iedere avond het zitje om moeten bouwen tot een slaapplek of niet? Zijn de kinderen oud/groot genoeg om boven de cabine te slapen? Wil je een minimale lengte of breedte van het ouderbed hebben? Hoe belangrijk vind je loopruimte om het bed? Hoe groot moet de koelkast zijn? Bekijk dit soort vragen en maak je afweging. Iets wat wij absoluut aan zouden raden is een camper met één of twee zogenaamde slide-outs. Een slide-out is een deel van de camper dat bij stilstand uitgeschoven kan worden. Hierdoor creëer je meer loopruimte binnen de camper.

Uitrusting
De uitrusting varieert per camper. Kijk ook hier wat je noodzakelijk vindt. Zo is een koelkast (eventueel met een vriesdeel) eigenlijk wel een must. Wil je koken dan heb je een kookplaat nodig. Is een magnetron of over ook nog nodig? Vaak zit het er wel in, maar niet voor iedereen is het een must. Hoe zit het met airconditioning en verwarming?
Steeds meer camper zijn voorzien van een achteruitrijcamera. Wij vinden dit erg handig. Als jij dat ook vindt, kijk dan of de camper ervan voorzien is. Wat wij minder belangrijk vinden is een TV en/of DVD-speler. Op veel plekken heb je slechte of geen ontvangst om TV te kunnen kijken en de Europese DVD's kunnen niet afgespeeld worden in de Canadese DVD-spelers.

Leeftijd campers
Campers worden in verschillende leeftijden aangeboden. Camperverhuurders worden veelal in categorieën ingedeeld: premium, goed, basis, budget en backpacker. Deze classificaties zijn gebaseerd op uitrusting en leeftijd van de campers. Voor de categorie backpacker is de factor 'leeftijd' overigens niet van toepassing. Bij de premium verhuurders zijn de campers meestal nog geen jaar oud. Bij de goede verhuurders is de maximale leeftijd van de campers meestal niet hoger dan twee jaar. Naarmate de campers ouder zijn zullen ze meer gebruikssporen hebben. Je mag ervan uit gaan dat alle campers technisch in goede staat zijn.

Leeftijd huurders
Om een camper te huren en te besturen moet je tenminste 21 jaar oud zijn. Iedereen moet ter plaatse borg betalen door middel van een creditcard. Voor bestuurders van 21 tot en met 24 jaar oud geldt er een zogenaamde 'underage-toeslag'. De borgsom verschilt per verhuurder. Reken op gemiddeld 500 tot 800 Canadese dollars.
In de meeste gevallen is er bij het huurcontract slechts één bestuurder inbegrepen en moet je voor extra bestuurders bijbetalen. Sommige pakketten die je erbij neemt hebben een extra bestuurder inbegrepen. Dit verschilt per pakket en per verhuurder.

Waar huren?

Er zijn veel plekken waar je campers in Canada kunt huren. Je kunt zelf rechtstreeks met Canadese verhuurders zaken doen, maar je kunt er ook voor kiezen om via een Nederlandse Canada- en of camperspecialist een camperreis naar Canada te reserveren. Zij kunnen behalve de camper vaak ook de vlucht naar Canada en eventueel overnachtingen in Canada aanbieden. Indien je boekt bij een organisatie die aangesloten is bij het garantiefonds SGR dan loop je geen financieel risico mocht een verhuurder of de reisorganisatie failliet gaan.

Als je rechtstreeks bij de verhuurders in Canada boekt dan loop je valutarisico (stel je voor dat de euro daalt, dan wordt je reis duurder) en loop je in theorie het risico dat je (aan)betalingen kwijt bent in het geval van een faillissement. Het voordeel van rechtstreeks huren is dat je vaak een bredere keuze hebt en dat je goedkoper uit kunt zijn. Dat hoeft overigens niet altijd zo te zijn, omdat de Nederlandse tussenpersonen soms veel interessantere deals weten af te sluiten en dat voordeel deels doorgeven aan hun klanten.

Je kunt onder andere bij de volgende Nederlandse organisaties terecht voor campervakanties in Canada:
Travelhome (tip - hier huren we zelf altijd)
Jan Doets
Exit Reizen

Rechtstreeks boeken kan onder andere bij:
Traveland
Fraserway
Cruise Canada
CanaDream
Four Seasons
Go West

Kilometers

Bij camperhuur in Canada zijn er meestal geen vrije kilometers inbegrepen. Je hebt eigenlijk grofweg drie opties. De eerste is om alsnog onbeperkt rijden af te kopen. Dat is vooral de moeite waard als je gemiddeld vrij veel kilometers gaat rijden (>1500 kilometer per week). Een andere optie is om vooraf kilometerpakketten af te nemen. Je koopt dan een x-aantal keer een pakket van 500 of 1000 kilometer af. Je moet dan wel goed in weten te schatten hoeveel je gaat rijden. Kilometers die je extra rijdt zijn duurder dan vooraf ingekochte kilometers, maar kilometers die je niet rijdt ben je kwijt. Zo hadden wij de eerste keer 3500 kilometer afgekocht terwijl we 3189 kilometer gereden hebben. Het was in dat geval goedkoper om 3000 kilometer af te kopen en de rest gewoon per kilometer af te rekenen.

Het meest ongunstige is om geen kilometers af te kopen, maar achteraf alle verreden kilometers af te rekenen. De gehanteerde kilometerprijs is vrijwel altijd (veel) ongunstiger dan wanneer je kilometerpakketten ingekocht hebt.

Verzekering

Het is verplicht om bij je camper een verzekering af te sluiten. Deze wordt los berekend en bedraagt meestal iets van rond de twintig euro per dag. Omdat niet alles verzekerd is bij deze verzekeringen (bijvoorbeeld banden, ruiten, dak, schade bij benzinestation) en er uiteenlopende eigen risico's gelden, kun je je bijverzekeren. Dat kan via Nederlandse verzekeringsmaatschappijen. Zo heeft Unigarant een zogenaamde No-Risk Camperverzekering die er eigenlijk voor zorgt dat de basisverzekering in Canada flink uitgebreid wordt.

Extra's en inventaris

Je kunt niet vanuit je eigen huis met de camper vertrekken en het is lastig om alles vanuit Nederland mee te zeulen wat je nodig hebt in de camper. Daarom zul je bepaalde zaken ter plaatse mee moeten krijgen of erbij moeten huren. Kijk goed per verhuurders wat er wel en niet inbegrepen is. Vaak is de essentials zoals een stroomkabel, een waterslang, lucifers etc. inbegrepen. Daarnaast heb je camperinventaris (o.a. pannen, bestek, borden etc.) nodig. Soms is dit inbegrepen, soms moet je dit erbij huren. Vergeet niet hiernaar te kijken. Hetzelfde geldt voor persoonlijke inventaris (kussen, beddengoed, washandjes, handdoeken). Soms is dit inbegrepen, soms niet en soms slechts voor 2 personen.

Naast dit soort vrijwel noodzakelijke uitrusting kun je vaak ook nog allerlei extra's erbij boeken zoals:
• GPS navigatie
• een bijl (essentieel voor kampvuurtjes)
• campingstoelen
• fietsen en een fietsenrek
• een koffiezetapparaat
• een babystoel
• een broodrooster
• stoelverhogers
• een picknicktafel (die heb je zelden nodig, want de meeste kampeerplekken voor camper hebben vaste picknicktafels)
• Wi-Fi hotspots

Indien er een generator in de camper zit dan moet je meestal betalen indien je deze gebruikt. Dit is meestal een bedrag per uur.

Vroegboekkortingen

Tijdig boeken levert je vaak vroegboekkorting op. Naast een directe korting op de huursom die meestal maximaal 15% bedraagt, krijg je vaak ook korting op extra's zoals all-inclusivepakketten. Sommige verhuurders geven gratis extra's weg als je bijtijds boekt zoal campingstoeltjes. De hoogste korting wordt meestal gegeven als je uiterlijk 31-12 je reservering maakt, de volgende grens is 31-1 en daarna 28-2 (of 29-2 bij een schrikkeljaar).

Voor de beste Early Bird Specials boek je in ieder geval voor 1 januari. Je hebt dan ook nog de meeste keuze uit beschikbare campers.

Wegbrengspecial

Aan het begin van het seizoen (februari-maart) zijn er altijd zogenaamde wegbrengspecials. Dit zijn gloednieuwe campers die vanaf de fabriek naar de verschillende verhuurstations gebracht moeten worden. Voor dit soort ritten wordt een speciaal tarief aangeboden. Je moet dan wel binnen een bepaalde periode de rit volbrengen. Vaak zit er een vrij aantal kilometers in die voldoende zijn voor de route die je moet rijden. Deze extra goedkope campers kun je via verschillende wegen reserveren. Het aanbod is wel zeer beperkt.

Handige links

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Canada:
bijzondere plaatsen in Canada
de mooiste dorpjes in Canada
informatie over steden in Canada
Canada informatie
Canada informatie
Canada informatie
Canada weer & klimaat

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy