Canada camper vakantie - alles wat je moet weten over campervakanties in Canada!

Canada camper vakantie | camper huren | reisvoorbereiding | onze tips | reisinformatie | het weer | links

Handige tips

De eerste keer met de camper door Canada trekken was voor onszelf een nieuwe wereld. Ten eerste zijn wij geen echte kampeerders en ten tweede was dit onze eerste kennismaking met Canada. Vooraf hebben we via internet en uit reisgidsen al de nodige informatie gehaald. Wij hadden veel aan de tips die we lazen van anderen die al een keer een camperreis door Canada gemaakt hadden. Om anderen te helpen plaatsen we op deze pagina onze tips die handig kunnen zijn voor je campervakantie in Canada.

Canada bezienswaardigheden

In Canada is er enorm veel te zien en te beleven.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Canada en verschillende bestemmingen in Canada op een rijtje gezet:
Canada bezienswaardigheden top 10

Full hookup, elektra, water en gas

Als je kampeerplekken gaat zoeken dan kom je de term 'full hookup' veel tegen. Daarnaast heb je ook plekken met alleen elektriciteit, alleen water of alleen water en elektra. Om te begrijpen wat je nodig hebt moet je eerst weten wat full hookup is en wat jouw camper nodig heeft.

De meeste campers hebben naast brandstof nog drie tanks:
• Black water. Hierin zit alles wat je door je toilet spoelt. Gemiddeld genomen moet je deze tank eens in de vijf tot acht dagen dumpen.
• Grey water. Hierin zit al het overige afvalwater. Dus alles wat door de gootsteen of douche gaat. Afhankelijk van hoe groot de tank is, hoe vaak er in de camper gedoucht wordt en hoe lang dat de kraan dan openstaat moet je deze gemiddeld eens in de twee tot drie dagen leeg maken.
• Fresh water. Hierin zit het water dat je gebruikt in de camper.

Als je full hookup hebt dan kun je water rechtstreeks vanaf de campingkraan aftappen. Je kunt dus enerzijds jouw vers water tank aanvullen en op het moment dat je water gebruikt pak je dat eigenlijk rechtstreeks vanaf de kraan. Je tank blijft dus vol zolang je aangesloten bent.
Daarnaast heb je door middel van een slang een directe aansluiting op het riool. Je kunt dus je grijze en zwarte tank leegmaken en leeghouden. Zolang je de toegang tot de tanks open hebt staan gaat alles rechtstreeks het riool in. Handiger is echter om de grijze tank wel open te houden, maar de zwarte tank alleen te legen zodra deze voor tenminste 3/4 deel vol is. Zorg wel dat er daarna ook water in de grijze tank zit. Dit gebruik je om na te spoelen zodra je de zwarte tank geleegd hebt.

Naast water is elektriciteit ook handig. Je kunt dan van alles opladen, de airco gebruiken en de verlichting in de camper gebruiken zonder de accu te belasten. In veel gevallen is een 30 ampere aansluiting voldoende. Een 50 ampere aansluiting is duurder en vaak niet nodig.

Het geeft niet als je een of meerdere dagen geen full hookup hebt. Er zijn plekken waar je wel bij de ingang kunt dumpen (reken in het hoogseizoen op wachtrijen) en wel water en elektra op je plek hebt. Mocht ook dat niet aanwezig zijn weet dan dat je makkelijk een dag moet kunnen overbruggen zonder te vullen of te dumpen. Als je in de openbare gebouwen gaat douchen dan kun je zelfs twee tot vier dagen zonder full hookup doen.

Download Canada-kaarten voor campers

Natuurlijk zijn wegenkaarten een stukje romantiek en is verdwalen op zijn tijd leuk, maar als je zo efficiënt mogelijk wilt rijden is een navigatiesysteem altijd handig. Natuurlijk kun je bij de camperverhuurder een navigatiesysteem huren. Deze zijn vaak relatief duur en je hebt geen idee hoe actueel de kaarten zijn die op het systeem staan. Waarom dan niet je eigen navigatiesysteem meenemen? Dat kan een Tomtom of iets dergelijks zijn, maar ook een mobiele telefoon met navigatiesoftware. Tegenwoordig kun je allerlei goede apps downloaden om mee te navigeren. Kijk wel of deze ook offline bruikbaar zijn en zorg ervoor dat je je smartphone onderweg op kunt laden. Navigeren kost veel rekenkracht en mede daardoor ook aardig wat energie. Voor je het weet is de accu van je telefoon leeggetrokken.

Wij hebben zelf een losse TomTom gekocht voor onze reizen waarbij we een auto huren. Ideaal in Spanje of Griekenland, maar ook prima in Canada. Je moet dan wel (tegen betaling) de juiste kaarten op het systeem zetten. In het geval van TomTom hebben wij kaarten gekocht die speciaal voor campers zijn die door de Verenigde Staten en/of Canada rijden. Zo voorkom je te smalle weggetjes en zo…

Leg een aantal campings vast

Mocht je in het hoogseizoen gaan reizen dan ontkom je er bijna niet aan om een aantal campings vooraf vast te leggen. Door deze te reserveren voorkom je dat je soms binnen een straal van honderd kilometer of meer geen overnachtingsplek kunt vinden. De maanden juli en augustus zijn op de populaire plekken erg druk. Vooral het aantal camperplekken met zogenaamde 'full hookup' kan dan schaars zijn in de drukbezochte parken.

Neem een extra fotocamera mee

De kans is groot dat je in Canada (erg) veel foto's zult gaan nemen. Zelfs kwamen we na 3,5 week Canada met zo'n zesduizend foto's thuis. Hoewel de kwaliteit van de camera's in smartphones tegenwoordig goed tot zeer goed is, kiezen veel mensen ervoor om (ook) een losse camera mee te nemen. Zonder te diep in te gaan op at voor soort camera's en lenzen volgens ons het meest geschikt zouden zijn, willen we vooral het advies geven om een reservecamera, een reservelens en eventueel een reservebody mee te nemen. Stel je voor dat je camera kapot gaat of gestolen wordt, dan zou het zonde zijn als je geen alternatief hebt. Je gaat zoveel mooie momenten hebben om vast te leggen!
Mocht je ook bij nat weer willen fotograferen, zorg er dan voor dat je camera spatwaterdicht of zelfs waterdicht is. Wil je met een spiegelreflex gaan schieten, weet dan dat de professionele body's en lenzen normaalgesproken 'weathersealed' zijn.

Regel je eTA op tijd

Om Canada binnen te mogen heb je een elektronische toelating nodig: een zogenaamde Electronic Travel Aithorization (eTA). Een eTA voor Canada regel je via internet. Het is een procedure die weinig tijd kost en niet zo lastig is, maar wel gedaan moet zijn voordat je afreist naar Canada. Het beste is om het meteen te regelen zodra je weet dat je naar Canada reist en je zeker weet dat alle reizigers met het huidige paspoort naar Canada zullen reizen. Het eTA is immers toch voor maximaal 5 jaar geldig. Zodra je een nieuw paspoort aanvraagt heb je ook een nieuwe eTA nodig.

Doe een stuk per trein

De mooiste route door Canada leg je per trein af. De spoorlijnen brengen je langs prachtige stukken natuur en laat je panorama's zien die je vanuit de camper niet altijd te zien krijgt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een camperreis in Vancouver te starten en uiteindelijk met een one-way-rental in Edmonton de camper weer in te leveren, waarna je per trein terugreist naar Vancouver. Je kunt ook gewoon een rondje met de camper maken en vervolgens een stuk retour reizen per trein of vanaf een andere luchthaven terugreizen naar Nederland of België.

Wees voorbereid op beren

Vooral in British Columbia en Alberta moet je er rekening mee houden dat er beren in het wild leven. Deze wilde dieren hebben geen interesse in mensen, maar komen wel af op voedsel(resten). Op campings dien je er daarom voor te zorgen dat er geen voedselresten buiten de camper achterblijven, inclusief verpakkingen. Deze trekken beren aan en als er iets is wat je niet wilt is dat beren uiteindelijk in jouw camper op zoek willen gaan naar eten.

Als je gaat wandelen, maak dan geluid. Omdat de beren je aan horen komen, gaan ze op tijd weg. We kunnen ons voorstellen dat je graag beren wilt zien, maar je moet er voor zorgen dat beren jou niet zien. Als je ineens oog in oog staat met een beer dan kan zo'n beest zich ineens agressief gaan gedragen omdat hij zich bedreigd voelt. Voor de mens loopt zo'n confrontatie niet zelden fout af.

Zorg voor kleding in laagjes

Ga er in ieder seizoen van uit dat het weer grillig en onvoorspelbaar kan zijn. Zo kun je in de zomermaanden aan een wandeling beginnen terwijl het stralend weer is en kun je halverwege de wandeling ineens overvallen worden door een flinke regenbui. Zorg daarom altijd voor laagjes kleding waarmee je je snel kunt aanpassen aan de weersomstandigheden.

Neem goede wandelschoenen mee

De kans is groot dat je aardig wat wandelkilometers in de natuur zult gaan maken. Misschien overbodig om te melden, maar het is dan erg verstandig om goede wandelschoenen mee te nemen. Hiermee voorkom je onnodige blessures en ben je beter opgewassen tegen minder goede omstandigheden. Neem ook voor de kinderen wandelschoenen mee!

Wen alvast aan de tijdzone

Als je naar Canada vliegt dan krijg je een redelijk tijdsverschil voor je kiezen. Dit geldt helemaal als je naar het westen vliegt waar het acht tot negen uur vroeger is dan in Nederland. Je bent sowieso verplicht om de eerste nacht na aankomst in Canada in een hotel of appartement door te brengen. Je mag niet op de dag van aankomst de camper ophalen. Als je de tijd hebt dan zouden wij zeker aan willen raden om een paar dagen langer in een hotel te verblijven voordat je de camper ophaalt. De Canadese steden behoren tot de meest leefbare steden ter wereld en zijn zeker een bezoekje waard. Op deze manier start je je vakantie in Canada met een stedentrip en daarnaast zorg je ervoor dat je alvast aan de nieuwe tijdzone kunt wennen voordat je met de camper op pad gaat. Je bent ook al helemaal 'ontstressed' voordat je aan je rondreis begint.

Tank op tijd

In Nederland zijn we verwend met een groot aantal tankstations. In Canada is dat niet zo. Het kan zomaar gebeuren dat er meer dan tweehonderd kilometer zit tussen twee tankstations. Op tijd tanken, ruim op tijd zelfs, is dan ook het advies. Vergeet niet dat een camper relatief veel brandstof verbruikt. Je wilt geen lampje op zien lichten dat je op reserve rijdt, terwijl het nog honderd kilometer rijden is voordat je kunt tanken.

Eindig relaxed

Net als dat wij aanraden om eerst een paar dagen te ontstressen voordat je met de camper op pad gaat, zo zouden we ook aan willen raden om tenminste een dag voordat je uit Canada vertrekt alweer in de buurt van de luchthaven te zijn. Op deze manier voorkom je ten eerste dat je in tijdnood raakt en misschien zelfs je vlucht kunt missen, het is ook een stukje rust voordat je weer een vermoeiende vlucht naar huis gaat maken. Nog eventjes een laatste dagje chillen op een camping om alle indrukken te verwerken en alvast een beetje afscheid te nemen van dit fantastische land. Voor de laatste camping van de reis is het wel handig om deze vooraf vast te leggen.

Geef je kenteken door

Je weet nooit wat er onderweg kan gebeuren of dat het thuisfront je dringend moet bereiken maar geen telefonisch contact krijgt. Geef daarom aan thuisblijvers je kenteken door zodra je de camper opgehaald hebt. Zorg er daarnaast voor dat ze ook op de hoogte zijn van je (vermoedelijke) reisschema en eventueel al geboekte campings.

Beperk het aantal koffers

De opbergruimte is in campers beperkt. Probeer daarom zoveel mogelijk om het aantal harde koffers te beperken als reisbagage. Sommige camperverhuurders bieden aan om je koffers in bewaring te nemen. Er moet daar dan echter wel capaciteit voor zijn en die garantie heb je niet. Een bijkomend nadeel van je koffers achterlaten bij de verhuurder is dat je bij het inleveren van de camper pas de mogelijkheid hebt om je koffers weer in te pakken en vervolgens de camper schoon te maken.

Handige links

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Canada:
bijzondere plaatsen in Canada
de mooiste dorpjes in Canada
informatie over steden in Canada
Canada informatie
Canada informatie
Canada informatie
Canada weer & klimaat

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy